logo HEIM versie 6 felgroen medium OVERZICHT van alle HEIM-PROJECTEN

Iedere 20 minuten vertrekken er routes vanaf het Krugerplein.

HEIM - ROUTES op Zondag 26 september. Klik HIER.
HEIM - ROUTES op Zaterdag 02 oktober. Klik HIER.
HEIM - ROUTES op Zondag 03 oktober. Klik HIER.

Hieronder en in de de pdf vindt u een overzicht van alle projecten die u op de routes tegenkomt:
Programmaboekje HEIMdef - web

1. Artista Assoluta
Een film over operazangeres, schrijfster en totaalartiest uit de Transvaal, Murielle Lucie Clément. Gebouw De Verbinding is zo ingericht dat u er zich heerlijk thuis voelt. U kunt er loungen, genieten op kussens, op de tapijten of zittend op stoelen. ‘Je bent zelf een artiest omdat je keuzes kan maken. 'Just do it!' http://www.muriellelucieclement.com/

2. Feta Kunst
Reijnoud (Feta) Felter is een bekend gezicht in de buurt, maar vooral een multitalent! Feta schildert, maakt muziek en vertelt. Luister naar zijn Chinese, Surinaamse en Nederlandse liedjes, geniet van zijn verhalen en kijk naar zijn schilderijen. http://www.allmuzing.com/artists/feta-art-music/

3. Alex en de Zeemeermin
Buurtbewoner Alex Horevitch is muzikant en performer. In zijn show 'Mijn huis en de zeemeermin’ combineert hij zijn liefde voor muziek met verhalen, gepresenteerd in een bizarre sprookjesachtige wereld.

4. Talent uit Transvaal - cd-presentatie
Het HEIMhuis. Een leeg winkelpand nabij het Krugerplein in de Transvaal buurt Amsterdam Oost. Het werd een muzikaal en creatief open huis voor de buurt. Bewoners brachten zelf meubels en keukenspullen. Met veel fantasie heeft de buurt samen met het HEIMteam de ruimte ingericht. Met de keukenkast op z'n kop, klein huisraad hangend aan het plafond. Er kwam een klein podium, met echt theaterlicht. Feta Kunst hing zijn schilderijen aan de muren.
Twee maanden werd er gewerkt in deze ruimte.Tijdens het wekelijkse open podium op de donderdagavond liepen mensen gewoon vanaf de straat binnen en kwamen een liedje zingen, drummen, een verhaal vertellen. Het was allemaal ruig en rauw, vaak werd er alleen a capella gezongen, want bijna niemand had instrumenten bij zich. Het HEIMteam was verrast door het talent in de buurt en de prachtige stemmen. Er kwam een kleine geluidsstudio in de achterkamer en zo kwamen er opnames, en een cd.
Geniet die cd, die talent van die Transvaal, die stemme, geluide van die kinders en meisies in die kombuis die veg oor die snacks die hulle voor berei, mense uit Transvaal Amsterdam Oost. Dit is asof jy self daar was. Geniet van hierdie!

5. Metamorphoses
Wil Erents-de Brave vertelt haar indringende levensverhaal. Bijvoorbeeld over het moment dat zij zich realiseerde wie er voor haar in haar huis bleek te wonen…Ze doet dat in het huis dat zij met haar familie als kind betrok, nadat zij Kamp Westerbork overleefde. Een stukje wereldgeschiedenis, vlak om de hoek.

6. Kaiman is op tijd...met als speciale muzikale gast Joris Takken
Absurd, integer en vol humor is de voorstelling van Kai Cameron (10 jaar) en Joris Takken (8 jaar). Presentator Kaiman en zijn ‘tweelingbroer’ ontvangen een keur van gasten en interviewen ondermeer ‘de Jager’ en ‘de Oma’ over hun beleving bij thuis-zijn en -voelen.

7. De draad opgepakt
Het multiculturele vrouwencentrum De Bloem vormt het decor voor een persoonlijk videoverhaal van een jonge vrouw, die haar bruidschat borduurde, en droomde over een toekomstig thuis. De Bloem zelf is letterlijk gevuld met borduurwerk van dames die deze plek als hun tweede huis zien.

8. Vogelmannen
De vogelmannen van de Transvaal delen hun toegewijdheid aan en passie voor hun vogeltjes. Uren brengen ze thuis met de diertjes door om ze hun ‘slagen’ te laten zingen, met hulp van cd’s en eindeloos geduld. Met Eddy de ‘Vogeldokter’, Jerrel, alias de ‘Scorpio’ en Jeroen S.

9. Casa de la Muerte
De Mexicaanse kunstenares Adelina Reyes geeft het publiek een inkijkje in haar cultuur. Het publiek maakt kennis met een altaar voor de geest van de doden en traditionele Mexicaanse dans. De aarde, de wind en het water vormen het thuis waar de ziel naar terugkeert. Het altaar vormt een tijdelijke rustplek. http://vimeo.com/adelinareyes

10. Poëtische ex-Transvaalder
Poëtische ex-Transvaalder Bert Schoonhoven draagt zijn gedichten voor over de mensen, de straat, het leven uit heden en verleden.

11. Thuis in de wiskunde
Rainer Herman Rustenberg geeft zijn vrije wiskundige opvatting van thuis voelen/thuis zijn. De complexiteit van het begrip ‘thuis’, ontrafelt via formules, stellingen en axioma’s.

12. Bingo!
Nummer zeven’, ‘nummer negenentwintig’. De Ouderensocieteit is de tweede huiskamer van menig oudere buurtbewoner. De bezoeker duikt even onder in de wereld van geluk, ‘lijntjes’, wilde nummers en hele kaarten. En natuurlijk de symboliek van getallen: zoals altijd luid en duidelijk voorgelezen door Yvonne van den Berg. Met sketches. Kom, speel mee en win!

13. Oude liedjes vullen de stilte van nu
Eind jaren '60 kwamen de nieuwste Beatleshits via de radio ook de huiskamers van de Transvaalbuurt binnen. Whisper words of wisdom, let it be...40 jaar later staan die woorden levensgroot op een wijkmuur geprojecteerd. Sommigen zingen mee, anderen luisteren knabbelend op een heerlijk kaasstengeltje toe. Vraag je eigen verzoeknummer aan!

14. Kinderen van Transvaal
Het project “Kinderen van Transvaal” is een serie kinderportretten, gemaakt door Merlijn Hofman. De fotoserie is een pleidooi voor een samenleving waarin integratie, samenwerking en respect vooropstaan. Een samenleving als een “veilig (T)huis” voor iedereen: Merlijn wil dit gevoel graag aan een nieuwe generatie doorgeven.

15. Buurtgeschiedenis Transvaal
De Transvaalbuurt heeft een bewogen langjarige geschiedenis. Die is nog overal zichtbaar en voelbaar. De huizen en de straten vertellen allemaal een verhaal. In de etalages van Albert HEIM aan de Maritzstraat komt een fototentoonstelling over de buurtgeschiedenis. Als voorproefje daarvan geeft cultuurhistoricus Daniël Metz een korte rondleiding door de buurt. 

16. Delen uit het 'Archief van Alledaagse Gesprekken'
Karien van Assendelft: „Iedereen voelt zich thuis bij alledaagse gesprekjes die ogenschijnlijk gaan over het weer, de boodschappen of de afwas. Maar tussen de regels door klinkt het: zie mij, hoor mij, wees mijn vriend!” http://www.karienvanassendelft.org/

17. Danserupties
Elke straat of plein of open ruimte, heeft zijn karakter en zijn codes. Voel je je er thuis? Wat gebeurt er als je deze doorbreekt en weergeeft wat de ruimte in je oproept? Choreografe Petra van Aken laat je zien en ervaren wat er gebeurt als je plots in dans uitbarst, in een eruptie van beweging, puur om je thuis te voelen. www.petravanaken.nl

18. Film 'Buurtverhalen', over bijzondere buurt bewoners uit de Transvaalbuurt
Maak kennis met een aantal van de bewoners van de Transvaalbuurt en hun intieme verhalen. Een man die vecht tegen de duiven om zijn kasteel te verdedigen, een vrouw die haar hond leert in gebarentaal te spreken, een aantal kids die denken op een mission impossible te zijn, en nog veel meer ...

19. Chasing Rainbows
Twee buurtbewoners, Hinke Gouwlose en Anurakt Scheepers, voelen zich lekker thuis in de Transvaalbuurt en daarom gaan ze voor jullie even een moppie spelen! Swing, Jazz en blues…

20. Transvaal Madurodam
Transvaal Madurodam is een installatie van huisjes met onalledaagse vormen en bewoners. gemaakt door kinderen en foto’s die door hen gemaakt zijn in hun eigen leefomgeving. Inspiratiebronnen voor de kinderen waren hun dromen, vogels en...de
poezen van gebouw Tugela85.

21. Kleefpop
Dit  'verassings'optreden wordt gepresenteerd op een interactieve manier en met de levensgrote pop genaamd ‘De slechte zanger', van Elisa van Schie uit de Transvaalbuurt. Elisa maakt prachtige kunstwerken voor openbare ruimtes, exposities en ook verkoopt zij haar knutsel- en kunstobjecten, vooral bedoeld voor kinderen. http://www.elisavanschie.nl  http://www.elisadepisa.nl

22. Samira, the movie
Mohammed Chaara maakte, samen met woningcorporatie Ymere, de speelfilm Samira. De Transvaalbuurt is het decor van een film vol spanning, liefde, culturele verschillen en uitdagingen, waarin voetbal alles verbindt. Ruim 100 bewoners uit de Transvaal hebben meegedaan. Tijdens HEIM is de film nog een keer te zien.

23. Faceless op de bus
De overbewegelijke supertalenten van Faceless&Friends mengen poëzie, hip hop en urban dance. Faceless op de Bus is een spectaculaire dance act van deze Transvaalse dansgroep, die zich meer dan thuis voelt in en om een opgepimpte stadsbus. Video’s Faceless

24. Justin of the Ransom Kids
Hangen in portieken: lui, vervelend, bedreigend? Welnee. Er gebeuren andere dingen in het hoofd en hart van een hangjongere dan je denkt…
Justin Hall is een jongen met ambitie. Met deelname aan ‘Move like Michael Jackson’ maakte hij al een forse stap om beroemd te worden.

25. Carmen’s gedichten
In Carmen Lasonder’s hoofd en hart huizen de woorden die onder haar schrijvende handen poëzie worden. Ze verwijzen naar het geweten van de tijd en de geest van de toekomst.

26. Karina Meister – Wonen in het oog van de vis.
Voor kunstenares Karina Meister is thuis zijn in de Transvaal meer dan de intimiteit van ons eigen huis. Het is ook de intimiteit onze straat, onze wijk. Zij liet zich inspireren door de plattegrond van de buurt, die volgens haar lijkt op ‘een krachtige vis’. Ze begeleidt het publiek op een wandeltocht langs haar poëtische tekstbeelden. http://www.ciaow.nl/showpage.php?id=927

27. Thuistegeltjes
De eettafel speelt vaak een belangrijke rol in ons huis; de plek waar we voedsel, gesprekken en nieuws van familie en vrienden tot ons nemen. Ieder gezin heeft zijn eigen samenstelling, gewoonten en timing. De geëxposeerde tegeltjes geven een overzicht van hoe de kinderen uit de Transvaal aan die tafel zitten en welke familieleden en objecten een rol spelen op het moment van de avondmaaltijd.
28. Frances @ home

Huis In Dialoog - interactieve verkenning van ‘thuis zijn’. Breng uw eigen ervaringen en meningen rond de tafel en luister naar die van anderen. Ervaar wat de dialoog brengt! Voor mensen die een kunstroute gaan lopen of hebben gelopen en ook voor mensen die geen route lopen. Profiel deelnemers: praat- én luistergraag.


29. Speeddsting door de Transvaal
Hoe lang woon je hier in de buurt, wat vind je van de buurt, wat is favoriete winkel, wat is de leukste straat…en wat weet je eigenlijk van je medebuurtbewoners? Iris Lammertsma brengt u via speeddates met gestuurde vragen in contact met uw buren, en maakt de buurt zo een stukje warmer.

30. Ramadanverhalen
Elke religie kent zijn eigen vastentijden, om te reinigen, te overdenken en spirituele relaties te intensiveren. Een deel van de voorbereidingstijd van HEIM viel in de Ramadan, de islamitische vastenmaand. Het was onderwerp van gesprek in de Transvaal, het thuis van de mensen van het HEIMteam. Zij verzamelden deze verhalen en gaan er graag met u over in gesprek.

31. Piet’s Miniaturen
Een haringkar, een turfkar, een ijkarretje en een paard en wagen. De vensterbank bij Piet Buurs staat vol met prachtige miniaturen. En als je bij hem en zijn vrouw thuis komt ontvouwt Piet’s wereld zich nog verder met als hoogtepunt een haven op schaal.

32. Anna Korteweg - Houtskooltekeningen
 In mijn tekeningen onderzoek ik hoe een plek op zichzelf staat: wanneer het ooit bewoond is geweest of nog gebouwd moet worden. Welke betekenis heeft een plek als het losstaat van mensen, en hou verhoudt het dan tot onszelf? www.annakorteweg.com

33. Transvaal Journaal

Hicham Aoulad Said (19) woont al zijn hele leven in de Transvaal. Hij is het negatieve imago van deze buurt zat en nam daarom het initiatief om met het Transvaal Journaal een andere kant van de wijk te laten zien. Samen met Dynamo en een groep jongeren maakte het Transvaal Journaal een item over HEIM – Thuis in Transvaal. Te zien op een onalledaagse locatie. buurtjournaal